piątek, 17 października 2014

Sezon na dynię

Pyszny mus z dyni - dlaczego nie ...



Składniki:

• 4 jabłka (kwaśne i twarde, jak na szarlotkę, np. szara reneta, boiken, antonówka)
• 4 łyżki cukru
• skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropli ekstraktu pomarańczowego
• 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni*


Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na 4 mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, dodać cukier, skórkę lub ekstrakt z pomarańczy, cynamon i gałkę, wymieszać. Dusić przez około 10 minut, co chwilę zamieszać.
Gdy jabłka się rozpadną dodać purée z dyni i wymieszać. Zmiksować blenderem ręcznym (żyrafą) na gładki mus i dalej prażyć mus przez około 15 minut na małym ogniu. Mus dodatkowo zgęstnieje i nabierze głębszego smaku, sprawdzić czy ilość cukru jest wystarczająca, w razie potrzeby dosłodzić mus.
Gorący mus włożyć do słoiczków i od razu zamknąć, przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień. Na dłuższe przechowywanie należy wyparzyć i osuszyć słoiczki a po napełnieniu mus zapasteryzować. Purée z upieczonej dyni można zamrozić.

Purée z pieczonej dyni: około 2 kg dyni (lub 1 małą) umyć i pokroić na około 6 -8 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec w środkowej części piekarnika przez około 1 godzinę. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée (nie trzeba odciskać ani odsączać dyni przed zmiksowaniem). Wszelkie przyrumienienia z dyni lepiej odrzucić, gdyż mogą wprowadzać posmak goryczki. Odmierzyć potrzebną ilość musu. Resztę można trzymać w lodówce przez kilka dni i przygotować np. placki dyniowe lub inną potrawę. Można też zamrozić na dłużej.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz