poniedziałek, 27 października 2014

Whoopies







Ciasto:
120 g masła, pokrojonego na mniejsze części
40 g brązowego cukru
1 jajo
250 g mąki pszennej, przesianej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
2 szczypty sody oczyszczonej
100 ml mleka
50 g jogurtu naturalnego

Farsz:
10-15 suszonych pomidorów
3 gałązki bazylii, umytej, osuszonej (kilka listków zostawiamy do dekoracji)
1 1/2 opakowania serka twarogowego, naturalnego
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
6 plasterków szynki wędzonej w kawałku, pokrojonej w kostkę


Przygotowanie:
Do miski miksera wrzucamy masło oraz cukier trzcinowy (cukier możemy rozdrobnić w moździerzu), dodajemy 1 jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę przesiewamy przez sitko. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem. Następnie mleko mieszamy z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-14 minut.

Farsz:
Do miski miksera dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy. Do miksera wkładamy 1 1/2 opakowania serka twarogowego naturalnego (serek możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną). Dodajemy niewielką ilość pieprzu i soli. Całość miksujemy. Farsz przekładamy do miski.
Plasterki szynki kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do farszu, całość mieszamy. Farszem przekładamy nieco przestygłe whoopies, łączymy. Whoopies dekorujemy niewielką ilością farszu oraz listkiem bazylii.

Smacznego:
Żródło: kuchnia Lidla 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz