wtorek, 14 października 2014

Z cyklu jak dla mnie przepis idealny - Makaron tagliatelle z łososiem i szpinakiem






Składniki:
400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
500 g świeżego szpinaku lub mrożonego
180 g sera z niebieską pleśnią
180 g wędzonego łososia
350 ml śmietany kremówki
olej
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Ser kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w małym garnku, stale mieszając. Do rozpuszczonego sera dodajemy kremówkę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Mieszamy sos ze szpinakiem oraz łososiem pociętym na mniejsze kawałki, a następnie łączymy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz