piątek, 10 października 2014

Zdrowy batonik - Można?? - można ...




Batoniki musli z bananami, żurawiną i orzechami









Składniki:

2 dojrzałe banany
180 g masła
100 g cukry trzcinowego
270 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
80 g żurawiny (Kresto)
100 g orzechów włoskich
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżeczki miodu
1/2 szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
blacha o wymiarach 25x25
papier do pieczenia

Wykonanie:
Orzechy włoskie posiekać i nieco je podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać je z płatkami owsianymi i żurawiną
Banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem. Orzechy płatki owsiane, żurawinę i banany dokładnie wymieszać z roztopionym masłem z cukrem i miodem.
Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę i wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blasze do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Polewą polać ciasto. Gdy wierzch polewy zastygnie, pokroić ciasto na prostokątne batoniki.


Źródło:
http://impresjasmaku.blogspot.com/search?updated-max=2013-05-28T03%3A00%3A00-07%3A00&max-results=15&start=26&by-date=false


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz