piątek, 7 listopada 2014

Pieczone faszerowane ziemianki






Na farsz do 4 dużych ziemniaków potrzebujemy :

1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry szynki
sól
pieprz

Sos:
pół ogórka
ząbek czosnku
jogurt naturalny ( 3 łyżki)
twaróg mielony ( 3 łyżki)
zioła - u mnie: szczypiorek, oregano, koperek

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę.

Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszam i wkładam w łódeczki z ziemniaków. Całość zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.

Sos : Ogórka trę na sporych oczkach, dodaję do niego jogurt, twaróg i przyprawy. Całość mieszam, gotowe !

Źródło: http://pani-mucha.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz