czwartek, 6 listopada 2014

Ptasie Mleczko



Od samego oglądania leci mi ślinka :)

Składniki:

ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33
8 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
sok z połowy cytryny
2 krople aromatu cytrynowego
1 cukier wanilinowy

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
4 łyżeczki cukru
2 łyżki śmietany 18%
70 g masła
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki.


Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać i ostudzić. Jak zacznie tężeć należny polać ptasie mleczko i wstawić z powrotem do lodówki na ok 2-3 godzinki.

Źródło:
http://niezlymlynek.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz