piątek, 29 maja 2015

Czy ciasto może być fit ?





Ciasto kokosowe bez mąki na kaszy jaglanej


Składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej (bądź dwa woreczki)
- 3 szklanki mleka (może być sojowe, kokosowe, nawet zwykle)
- duża puszka kremu kokosowego (chodzi o stałą część mleczka kokosowego, która powstaje po wstawieniu go na parę godzin do lodówki)
- 3 łyżki wody kokosowej (resztka która, została po powstaniu kremu kokosowego)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 30g lnu mielonego
- 30g amarantusa
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- sok z całej cytryny
- pół aromatu migdałowego
*opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania na wierzch


Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy z mlekiem i ksylitolem na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy co jakiś czas i sprawdzamy czy nie trzeba dolać wody lub mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników miksujemy na w miarę jednolitą masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, dopiero wtedy możemy rozkrajać na kawałki.

Źródło: kobieceinspiracje.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz