czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto kubeczkowe z truskawkami




Składniki: (na tortownicę o śr. 25 cm lub formę 20x25 cm)

Do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie greckim ok. 200g

1 kubeczek jogurtu greckiego
1 kubeczek oleju
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek proszku budyniowego (2 bydynie śmietankowe na 0,5 l mleka)
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zwróćcie uwagę, by inne składniki zabierały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt, tzn, jeśli jogurt zajmował 2/3 wysokości kubeczka, to mąki, czy cukru też trzeba nasypać do tej samej wysokośći.

ponadto:
ok. 400 g truskawek
cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Jajka, jogurt i cukier umieścić w misce i wymieszać. Wlać olej, ponownie zamieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać i dodać do pozostałych składników. Raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszać (najlepiej szpatułką do mieszania lub dużą trzepaczką rózgową).

Tortownicę (albo formę do pieczenia) wysmarować masłem. Wlać przygotowaną mieszankę. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki umyte i osuszone truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 40 minut, do tzw suchego patyczka. (piekłam troszkę krócej).

Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, należy przykryć je folią aluminiową.

Ciasto wyjąć i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Źródło: zjemto.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz