poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ciasto truskawkowe inaczej





Ciasto wygląda imponująco i pewnie tak smakuje. Sama go jeszcze nie robiłam, ale jestem pełna entuzjazmu :)), tylko czy to wystarczy.


Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
szczypta soli
2 galaretki truskawkowe
truskawki
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec
w 180 stopniach C około 15 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta.
Formę ćwibakówkę lub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki  zostawiamy na górę do przykrycia )
Układamy truskawki.
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją jak na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody.
Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody.
Kiedy galaretki będą już tężały zalać ciasto równo z brzegiem foremki i przykryć szczelnie ciastem.
Schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.




Źródło: http://kobieceinspiracje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz