piątek, 12 czerwca 2015

Sałatka truskawkowa w wersji de-lux.

Myślę, że fajnie mieć kilka popisowych dań w swoim kuchennym repertuarze. 

Jednym z nich może być ta oryginalna sałatka:

Sałatka z jarmużem, awokado i truskawkami

Poza sezonem na świeże truskawki możemy używać np. malin, gruszek lub brzoskwiń.






Składniki, 1 porcja:
100 g jarmużu
2 łyżeczki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek lub żurawiny
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
kilka kosteczek sera pleśniowego (np. Gorgonzoli, Lazura, Brie) lub sera feta
3 truskawki
1/2 awokado

winegret, wymieszane: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz

Przygotowanie:
  • Jarmuż opłukać i ugotować na parze (ok. 5-6 minut). Następnie odciąć liście od twardej części pośrodku i posiekać (jeśli oczywiście nie był wcześniej rozdrobniony). Rozgrzać patelnię razem z oliwą, pokrojonym na plasterki czosnkiem, grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami lub żurawiną i wszystko lekko zrumienić co chwilę mieszając.
  • Dodać jarmuż i mieszając od czasu do czasu smażyć przez ok. 1-2 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i dodać miód.
  • Odstawić z ognia, dodać pokrojony w kosteczkę ser (pod wpływem ciepła zacznie się roztapiać). Dodać pokrojone truskawki i awokado i delikatnie przemieszać, wyłożyć na talerz, polać winegretem. 
Źródło: kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz