środa, 3 czerwca 2015

Sernik na zimno - w sam raz na długi letni czerwcowy weekend






Składniki:

Masa truskawkowa:
• 2 galaretki truskawkowe
• 700 g truskawek
• 50 g cukru
• 400 g zmielonego twarogu

Spód:
• 125 g kruchych ciastek kakaowych z kawałkami czekolady (amerykanki)
• 3 łyżki masła

Wierzch:
• 100 g zmielonego twarogu
• 2 łyżki cukru
• starta skórka z 1 cytryny
• świeże truskawki



Przygotowanie:

Masa truskawkowa: w garnku zagotować 800 ml wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, odczekać kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych na plasterki truskawek, dodać cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 7 minut aż truskawki się rozpadną i pokryją gęstym syropem. Zmiksować je blenderem na mus, dodać do galaretki i wymieszać. Ostudzić.
W międzyczasie można przygotować spód: ciasteczka dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód wyłożyć ciasteczka i uklepać. Wstawić do lodówki.
Do zimnej galaretki dodać twaróg i wymieszać na jednolitą masą. Wstawić do lodówki w celu przyspieszenia tężenia. Do tężejącego musu dodać resztę 200 g truskawek pokrojonych w kosteczkę, wymieszać, wyłożyć na spód z ciasteczek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch: Resztę twarogu wymieszać z cukrem i rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką cytrynową, udekorować świeżymi truskawkami.

Źródło: www.kwestiasmaku.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz