poniedziałek, 8 czerwca 2015

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy


Tarta sernikowa z musem truskawkowym, truskawkami i granatem




Składniki:
Spód:
130 g mąki
50 g cukru
80 g masła (zimnego)
1/2 jajka

Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
50 g cukru
1 budyń waniliowy (proszek)
1 jajko

Mus truskawkowy:
200 g truskawek
3 łyżki cukru

dekoracja: świeże truskawki, mięta, granat lub borówka amerykańska lub jagody

Przygotowanie:

  • Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami masło z mąką lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Można też siekać składniki na stolnicy. Dodać nie więcej niż połowę rozkłóconego jajka, tylko tyle aby połączyć składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na około 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto w formie okryć folią aluminiową (spód i boki). Na spodzie rozsypać obciążenie np. w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż spód się zrumieni. Wyjąć formę z ciastem, piekarnika nie wyłączać.
  • Mus truskawkowy: W czasie gdy chłodzi się ciasto lub piecze się spód można przygotować mus truskawkowy. Do rondelka włożyć pokrojone na plasterki truskawki, dodać cukier i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut aż otrzymamy konsystencję dżemu, zmiksować blenderem na gładki mus.
  • Masa serowa: Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłożyć na spód, po łyżeczce, w kilku miejscach, wyłożyć mus. Ostrym patyczkiem np. szaszłykowym zrobić kilka - kilkanaście ósemek w musie tworząc fantazyjne wzorki. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach C. Udekorować świeżymi truskawkami, miętą i granatem lub borówkami. 
Źródło: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz