środa, 17 czerwca 2015

Zdrowo, smacznie i niekalorycznie

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami w jajku










Składniki:

- pół szklanki kaszy jaglanej lub 1 woreczek
- 400-450g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, ostra, kurkuma, curry)
- puszka groszku konserwowego
- papryka
- garść szpinaku
- cebula
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- kiełki Mung

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka oczyszczamy, usuwamy "brzydkie" części i kroimy na małe kawałeczki. Obsypujemy przyprawami i odkładamy na chwilę. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek wrzucamy kurczaka, wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy kurczak nabierze białawej barwy dorzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem. W razie gdyby z kurczaka wyciekło dużo wody - należy ją odlać. Po zeszkleniu się cebuli dorzucamy paprykę, a po chwili jeszcze szpinak, możemy dalej dusić pod przykryciem. Kiedy papryka zrobi się delikatnie miękka wsypujemy kaszę jaglaną na patelnię i wbijamy dwa jajka. Wszystko ciągle mieszamy, aż do momentu powolnego ścinania się jajka. Od razu ściągamy znad ognia, gdyż za długie trzymanie jajek na patelni może doprowadzić do wysuszenia dania (tak jak jest to z jajecznicą). Na wierzch układamy kiełki.


Źródło: http://befitbestrong.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz