wtorek, 28 lipca 2015

5 PRZEPISÓW NA KANAPKI BEZ CHLEBA




1. PYSZNE KANAPKI JABŁKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

W tych kanapkach, wszystko do siebie pasuje. Jabłka idealnie smakują z masłem orzechowym, choć myślę, że równie dobrze pasowałoby także masło migdałowe nawet nutella.
Przepis prosty, pyszny i szybki. Wystarczy pokroić ulubione jabłko w grubsze plastry, posmarować masłem orzechowym lub migdałowym i posypać prażonymi orzechami lub płatkami owsianymi.



Przepis pochodzi z bloga NavyNut

2. KANAPKI Z SAŁATY

Przewagą tych kanapek jest to, że robi się je błyskawicznie i małą naprawdę mało kalorii. 1 duży liść sałaty lodowej ma zaledwie 6 kalorii. Do środka można włożyć co tylko mamy. Wędlinę, kawałek żółtego serca, kawałek ryby, grillowane warzywa z kolacji lub dowolną ilość świeżych warzyw. Wystarczy liść sałaty (najlepiej lodowej) wypełnić nadzieniem i zawinąć.



Zdjęcie pochodzi Veganlogy

3. ROLSSY Z JAJEK

Trochę przypominają omlet, ale są dużo cieńsze i można je zwinąć w rulonik. Podobnie jak do omletu, można dodać ulubione warzywa, z tym, że należy je bardzo drobno posiekać. W miseczce rozbić 2 jajka, mocno je „roztrzepać” i przelać przez sitko. Chodzi o to, aby masa z jajek była gładka i bez grudek. To co pozostanie na sicie wyrzucamy. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Patelnię należy delikatnie nasmarować masłem i wylać na nią masę jajeczną. Placek powinien być cienki. Po 2 minutach, podważamy masę szpatułką i zwijamy w rulonik. Jeśli patelnia jest mała można zrobić 2-3 sztuki rollsów. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimo. Z powodzeniem można je zabrać do pracy na drugie śniadanie.

4. TORTILLA Z ALG

Kto z was nie lubi tortilli? Nadziewa się ją mnóstwem pyszności, a jak wtedy smakuje…:) pycha. Oto przepis na zdrową, pyszną i dietetyczną tortillę. Świetna jako przekąska lub lekka kolacja.Tortilla z łososiem zawinięta w algi


5. KANAPKI Z PIECZAREK

Kto by pomyślał, że nasze tradycyjne pieczarki idealnie mogą zastąpić kromkę chleba. Wystarczy ugrillować lub upiec dwa duże „kapelusze”, do środka włożyć kawałek mięsa i warzywa. Całość można dodatkowo zapiec, lub zjeść na zimno. Przepis pochodzi z Multiply Delicios



Źródło: gurbacka.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz