piątek, 31 lipca 2015

GALETTE Z CUKINIĄ, SEREM KOZIM I RUKOLĄ





SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE
CIASTO
150 g mąki orkiszowej lub pszennej (razowej lub białej)
1/3 łyżeczki soli morskiej
100 g zimnego masła
1/2 jajka lub odrobina zimnej wody
NADZIENIE
1 mała cukinia
100 g twardego sera koziego lub mozzarelli w kulce
3 gałązki tymianku
łyżeczka miodu
2 łyżki roztopionego masła
ORAZ
rukola
kawałeczek chili lub czerwony pieprz lub zielone pesto bazyliowe

PRZYGOTOWANIE

Zagnieść ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
NADZIENIE
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Cukinię, ser kozi i mozzarellę pokroić na plasterki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką.
Przenieść z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć cukinię "na zakładkę", pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Pomiędzy cukinię miejscami włożyć ser, doprawić solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu.
Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać papryczką chili lub roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem lub skropić zielonym pesto. Posypać rukolą i pokroić na porcje.

Źródło: kwestia smaku 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz