środa, 29 lipca 2015

LETNIE RISOTTO Z WARZYWAMI z cukinią, kurkami, papryką i serem gorgonzola







SKŁADNIKI
4 PORCJE

4 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g ryżu do risotto (arborio)
100 g kurek
1 podłużna czerwona papryka
1 cukinia, ok. 300 g
70 ml białego lub różowego wina
1 duży pomidor malinowy
ok. 500 ml bulionu
100 g sera gorgonzola
4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
PRZYPRAWY:
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

PRZYGOTOWANIE

W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
Dodać opłukane i osuszone kurki (nie trzeba ich kroić), pokrojoną w kostkę paprykę a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę zamieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i zaraz podawać.

WSKAZÓWKI

Do risotto możemy dodać podsmażoną pierś kurczaka (na początku, przed cebulą).


Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz