poniedziałek, 27 lipca 2015

LunchBox - Zupa-krem z cukinii z kiełkami i prażonymi migdałami + pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie tych posiłków zajęło ok. 45 minut. Ze składników, które podałam w przepisie wychodzą dwie porządne porcje obiadowe:)



Krem z cukinii - składniki:

2 cukinie
pół cebuli
łyżka oliwy z oliwek
ok. 500 ml wywaru z warzyw lub 1 warzywna kostka rosołowa BIO
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz
garść uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
garść ulubionych kiełków

Przygotowanie:
Przygotować wywar z warzyw (przepis) lub zagotować kostkę rosołową z wodą.
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę posiekać.
Do garnka wlać oliwę i wrzucić cukinię. Krótko podsmażyć. Dodać cebulę. Zamieszać. Dolać wywar z warzyw i dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.
Zmiksować na krem i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową.
Udekorować prażonymi migdałami i kiełkami.


Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

1 filet z kurczaka
ok. 150-200 g pełnoziarnistego makaronu (lub innego - Waszego ulubionego:))
ok. 10 sztuk suszonych pomidorów (użyłam tych w oliwie)
ok. 10 czarnych oliwek
kilka świeżych pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
odrobina startego parmezanu

Przygotowanie:
Makaron ugotować "al dente" w osolonej wodzie.
Filet z kurczaka doprawić solą i pieprzem, a następnie upiec, ugotować lub usmażyć i pokroić w cienkie paseczki.
Suszone i świeże pomidory oraz oliwki i zioła pokroić.
Makaron przełożyć na dużą patelnię i dodać kurczaka, pomidory suszone, oliwki i zioła. Dodać odrobinę oliwy z oliwek i wymieszać. Na koniec dodać świeże pomidorki koktajlowe i parmezan.
Aby makaron pozostał smaczny i nie stał się suchy po kilku godzinach, przygotowuję do niego dodatkowy dressing: sok z cytryny z oliwą, solą i pieprzem. Dressingiem możemy polać makaron przed zjedzeniem.

Źródło: ciasto.co




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz