poniedziałek, 6 lipca 2015

Racuchy z serka homogenizowanego z Sosem truskawkowym






Składniki: (8-10 sztuk racuszków)
  • 220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sos truskawkowy
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Jajka wymieszać z serkiem. Dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze wymieszać lub zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony).
Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę studzić. Podawać z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy
Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Sos odstawić z ognia i wystudzić.

Źródło:  zjemto.blox.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz