poniedziałek, 20 lipca 2015

ROLADKI Z CUKINII Z SEREM KOZIM I SUSZONYMI POMIDORAMI



SKŁADNIKI

  • cukinia
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine
  • płatki chili
  • ser kozi w roladce (lub mozzarella lub brie lub z niebieską pleśnią)
  • suszone pomidory w oleju
  • bazylia lub rukola lub kolendra lub mięta
  • grzanki z bagietki opieczonej w tosterze lub zrumienionej na patelni czy w piekarniku

PRZYGOTOWANIE

  • Cukinię "obrać" obieraczką do warzyw aby uzyskać podłużne plasterki.
  • Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą dużą patelnię ewentualnie piekarnik na 180 stopni). Cukinię posypać solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, płatkami chili i skropić oliwą extra vergine. Paski cukinii układać na patelni jeden obok drugiego i na dużym ogniu grillować przez około 1 minutę z jednej strony, aż od spodu pokryje się ciemnymi paseczkami.
  • Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Cukinię można też ułożyć na rozgrzanej blaszce piekarnika i piec przez około 2 minuty lub do czasu aż nieco zmięknie.
  • Gdy cukinia będzie jeszcze ciepła układać ją na desce, z brzegu każdego paska kłaść po kawałku sera, suszonego pomidora i zielonego listka bazylii, rukoli lub mięty. Zwijać roladki (można dawać po dwa paski cukinii na jedną roladkę, np. mniejszy i większy pasek) i układać na półmisku lub od razu bezpośrednio na grzance. Można skropić oliwą extra vergine, posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz