poniedziałek, 10 sierpnia 2015

MUFFINY JAJECZNE Z CUKINIĄ


Danie dobrze smakuje również na zimno dlatego idealnie nadaje się do pracowego pudełeczka :)


SKŁADNIKI
4 SZTUKI

2 liście jarmużu (lub garść już poszatkowanego) lub szklanka liści szpinaku
2 jajka
1/3 cukinii
40 g sera koziego (w kawałku)
1/2 ząbka czosnku, startego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
1 pomidor

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż umyć, odciąć liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucić na wrzątek i zblanszować (trzymać we wrzątku przez ok 3 minuty), odcedzić i posiekać na desce.Szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez ok. 1 minutę aż zwiędnie, grubo posiekać.
Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać jarmuż lub szpinak, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać widelcem.
Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) wysmarować oliwą lub roztopionym masłem, napełnić masą, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić i oliwą i piec przez 15 minut.

Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz