czwartek, 6 sierpnia 2015

Pulpeciki w sosie cygańskim



Składniki :
1/2 kg pieczarek
1/2 kg mięsa mielonego
2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g
1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz
Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz
Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano.
Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę - gotować razem około 10 min
Pod koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min.
Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać wody.
Najlepsze na drugi dzień po przyrządzeniu.

Źródło: kobieceinspiracje.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz