poniedziałek, 28 września 2015

ŁOSOŚ Z SOSEM BOROWIKOWYM I KASZĄ GRYCZANĄ



SKŁADNIKI
2 PORCJE

2 kawałki łososia, każdy po około 150 g
garść suszonych borowików, około 20 g
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebula
1/2 szklanki bulionu
1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
1 woreczek kaszy gryczanej, 100 g
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
rozmaryn - opcjonalnie, do dekoracji
2 ósemki cytryny

PRZYGOTOWANIE

Grzyby włożyć do rondelka, wlać 3/4 szklanki zimnej wody, wymieszać, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia wyjąć grzyby z wody i osuszyć kładąc na papierowy ręcznik. Nóżki pokroić na mniejsze kawałki, kapelusze można pozostawić pokrojone w paski.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę oraz grzyby, oprószyć solą i dusić na małym ogniu nie rumieniąc przez około 7 - 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia wlać bulion i połowę wody z moczonych grzybów. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić przez około 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia.
W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Rozgrzać patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą patelnię). Łososia umyć (można pozostawić skórę), osuszyć, oprószyć solą. Ułożyć na patelni i obsmażać z każdej strony przez 2 - 3 minuty pod przykryciem z folii aluminiowej. Łosoś powinien być chrupiący z zewnątrz, w środku zaś jeszcze dość miękki i soczysty. Ułożyć go na gorącym sosie grzybowym, posypać natką pietruszki i udekorować rozmarynem. Podawać z kaszą gryczaną, skrapiając sokiem z cytryny.

Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz