piątek, 4 września 2015

Sałatka brokułowa idealna do dań grillowanych



Składniki:

brokuły
4 duże pomidory
2 małe czerwone cebule
puszka kukurydzy
200g ser feta
4 duże łyżki słonecznika łuskanego
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Sposób wykonania:

  • brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 10 min, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia
  • pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, czerwoną cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki
  • jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę
  • słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor
  • ser feta kroimy w kosteczkę
  • w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem
  • sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem
Źródło: zobaczichsmak.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz