poniedziałek, 7 listopada 2011

Raczej pieczeń niż pasztet

Szukałam jakiejś miłej alternatywy dla pracowych kanapek i znalazłam.  Pasztet a raczej pieczeń jest super i na zimno i na ciepło, jako dodatek do chleba albo równie dobrze smakuje jako samodzielna przekąska.







Polecam.


Pasztet mięsny z pieczarkami.

Składniki:
       
0,80 dkg mielonego mięsa,
0,50 pieczarek,
2 jajka ,
3 cebule (małe) ,
2 ząbki czosnku,
bułka namoczona w mleku lub dwie łyżki bułki tartej,
przyprawy: sól, pieprz, magi

Sposób przygotowania:

Na maśle zeszklić cebulkę po czym dodać pieczarki (Wytworzony sok z pieczarek też można dodać więc pieczarki nie muszą się długo smażyć). Dodać do mięsa połączonego wcześniej z resztą produktów.

Wysmarować foremkę,tłuszczem włożyć pasztet i wstawić do piekarnika 170 stopni i piec około 2 godzin,należy pamiętać że wszystko zależy od naszego piekarnika w jednym się upiecze w 1,5 godz a w drugim po 2 godz ja piekłam 2 godz.

1 komentarz:

  1. Pieczeń wyszła naprawdę pyszna, choć dość "mokra, jak ktoś lubi bardziej wysuszoną polecam dodać dwie łyżki bułki tartej.

    OdpowiedzUsuń