środa, 9 listopada 2011

Tarta z jabłkami

Bardzo proste i pyszne ciasto, które zawsze się udaje.



SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):

Na ciasto:

                      3 szklanki mąki
                      kostka margaryny
                      2 żółtka
                      pół szklanki cukru
                      łyżka cukru waniliowego
                      4 łyżki mleka 
                      szczypta soli


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.  Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odciąć 1/3 ciasta na kruszonkę. Obie części zawinąć w folię. Ciasto na tartę włożyć do lodówki na 30 minut, a ciasto na kruszonkę na ten sam czas do zamrażarki.


2. Ciastem po wyjęciu z lodówki wyłożyć formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.

3. Na ciepłe ciasto układamy owoce w moim przypadku są to jabłka z kapotu, , które obficie posypuję cynamonem. 

4. Następnie pozostałe ciasto ( z zamrażarki) zetrzeć na samą górę na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć i ostudzić.

Polecam ...  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz