czwartek, 29 grudnia 2011

Dipy z dodatkiem




Przepis na 6 porcji:
Dip serowy: 
- 25 dag sera rokpol (lub innego niebieskiego sera pleśniowego) 
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.  
- 2 łyżki majonezu 
- pieprz biały 
- kilka kropli soku z cytryny 
- szczypta ostrej papryki 
- płaska łyżeczka ostrego keczupu

Dip gruszkowo-ogórkowy: 
- gruszka obrana i pokrojona w kostkę
- mały ogórek pokrojony w kosteczkę 
- łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej) 
- 2 łyżki majonezu 
- 2 łyżki śmietany 18-proc. 
- 2 łyżki serka śmietankowego 
- kilka kropli soku z cytryny 
- sól

Dodatkowo: 
- pokrojone w słupki marchewki 
- ogórki 
- pokrojony seler naciowy 
- pomidorki koktajlowe 
- ulubione chipsy

Sposób wykonania:
1. Na dip serowy: wymieszaj rokpol ze śmietaną, majonezem i sokiem z cytryny dopraw białym pieprzem, szczyptą ostrej papryki i keczupem . 

2. Na dip gruszkowo-ogórkowy: gruszkę i ogórek wymieszaj z musztardą, majonezem, śmietaną i serkiem. Dopraw sokiem z cytryny i solą.  

3. Przygotowane dipy podawaj z warzywami, ewentualnie chipsami ziemniaczanymi lub kukurydzianymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz