środa, 7 grudnia 2011

Sałatka z grejpfrutami

Przygotowanie:  15 min 
Robienie sosu:  3 min
Porcja:  220 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 4 grejpfruty 
- 20 dag wędzonej szynki drobiowej 
- 2 łyżki kaparów 
- 20 dag żółtego sera 
- papryczka chili 
- ząbek czosnku 
- 4 łyżki oleju 
- 4 plastry ananasa z puszki 
- łyżka płynnego miodu 
- łyżeczka tymianku 
- łyżeczka ostrej musztardy  
- sól, pieprz 

Sposób wykonania:
1. Grejpfruty zetnij z jednej strony, wydrąż środki. Z miąższu grejpfrutów zdejmij przezroczyste błonki. Miąższ drobno pokrój, a z błonek wyciśnij sok. Wymieszaj go z roztartym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, miodem i musztardą. Sos dopraw solą i pieprzem, połącz z olejem.

2. Do pokrojonych grejpfrutów dodaj drobno pokrojone ananasy, kapary, szynkę pociętą w paseczki oraz ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko posyp tymiankiem.

3. Sałatkę polej sosem. Wymieszaj. Umieść w wydrążonych  skórkach grejpfrutów i tak podawaj. Ewentualnie udekoruj gałązkami tymianku.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz