sobota, 18 października 2014

Francuskie paluchy z serem i oliwkami




Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
80 g seka fromage z pieprzem
10 dkg sera salami
10 dkg sera cheddar
10 dkg sera parmezan
kilka oliwek czarnych
kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami
1 jajko

Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół. Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek.

Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans.

Można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone. Serwować z białym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz