środa, 8 października 2014

Naleśnikowo-Szpinakowy tort




Składniki na naleśniki:

2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
1 szklanka wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli,

Wykonanie naleśników:

Wszystkie składniki zmiksowałam i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie usmażyłam na ceramicznej patelni 5 dość grubych naleśników.

Składniki nadzienia:

600 g mrożonego szpinaku,
1 opakowanie sera feta,
1 łyżeczka klarowanego masła,
sól i biały pieprz do smaku,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
1/2 małej cebuli,
dodatkowo: 2 małe kulki mozzarelli,

Wykonanie:
Na zimne masło wrzuciłam posiekaną cebulę i od razu porządnie osoliłam, a gdy się zezłociła dorzuciłam czosnek i szpinak. Smażyłam do całkowitego odparowania, jeszcze ciepły wymieszałam z pokruszoną fetą i surowym jajkiem, doprawiłam.

Naleśniki układałam w natłuszczonej tortownicy przekładając warstwami szpinaku. Na ostatnim naleśniku ułożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam w 200 stopniach do jej rozpuszczenia i zbrązowienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz