poniedziałek, 20 października 2014

Polski burak




Sałatka z burakiem, niebieskim serem i sezamem 


Składniki:
mix sałat
3 średnie buraki
ok 120 g sera niebieskiego
2 łyżki sezamu
kilka rzodkiewek
4 łyżki oliwy
łyżeczka octu winnego
łyżeczka miodu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Buraki obieramy, kroimy na kawałki i smarujemy olejem rzepakowym. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy buraki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 ºC. Ser kroimy w plasterki, rzodkiewki w cząstki. Na suchej patelni prażymy sezam na złoto. Oliwę mieszamy z octem, miodem i przyprawami. Na dwóch talerzach układamy sałatę, buraki, rzodkiew, polewamy sosem i posypujemy sezamem.

Źródło:
http://www.e-przepisykulinarne.pl/2014/04/salatka-z-burakami-niebieskim-serem-i-sezamem/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz