środa, 8 października 2014

Raz, dwa trzy - czyli jabłka pieczone na trzy sposoby



Składniki:
Do pieczenia polecam jabłka odmiany szara reneta lub antonówka

Nadzienie 1:
• masło orzechowe, rodzynki, cynamon, miód, orzechy włoskie

Nadzienie 2:
• mielone migdały, świeże lub mrożone maliny lub konfitura malinowa lub syrop malinowy, miód

Nadzienie 3:
• wiórki kokosowe, wiśnie (dowolne: świeże, mrożone, z dżemu), miód

Inne propozycje nadzienia:

pokruszone ciasteczka amaretti
ugotowana kasza jaglana z suszoną żurawiną i wanilią-
powidła śliwkowe, płatki owsiane
granola

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wydrążyć ogryzki z jabłek, do środka wkładać składniki: posypać cynamonem, kłaść owoce lub orzechy, polać miodem lub syropem. Można też ściąć wierzch jabłek, wydrążyć środek, nadziać jabłka i przykryć ściętą częścią. Położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut.



Źródło: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz