wtorek, 14 lipca 2015

Domowa Bubble Tea





Składniki:
- pół szklanki tapioki (granulat, perły ok. 70g)
- 4 szklanki wody
- 2 torebki herbaty owocowej (u mnie brzoskwiniowa)
- 2 łyżki ksylitolu
* mleko do wersji mlecznej
* owoce (u mnie nektarynka)

Sposób przygotowania:
Tapiokę zalewamy wodą (pamiętając o zasadzie 1/4 szklanki tapioki - 2 szklanki wody jeżeli robimy więcej porcji). Gotujemy 15 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę na herbatę i zalewamy w dużym dzbanku wraz z ksylitolem. Po 15 minutach tapiokę odsączamy przez sito. Jeżeli żel ciężko przepływa przez oczka sita można wspomóc sobie ciągłym mieszaniem w sicie. Gdy już pozbędziemy się nadmiaru żelu z tapioki i herbata ostygnie, zabieramy się za przygotowanie napoju. Do dzbanka wrzucamy tapiokę i odkładamy do lodówki by schłodzić napój. Można pominąć chłodzenie jeżeli jesteśmy niecierpliwi, aczkolwiek warto odczekać tę chwilę, gdyż moim zdaniem wtedy jeszcze lepiej smakuje :). Później tylko przelewamy do szklaneczek (robiłam to za pomocą chochli by zbierać kuleczki z dna) i w zależności od tego czy chcemy wersję mleczną - dodajemy mleka (zabielamy tak jak bawarkę), dodatkowo możemy dorzucić drobno pokrojone owoce.
Smacznego!

Źródło: befitbestrong.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz