poniedziałek, 13 lipca 2015

Piersi z kaczki inaczej






Składniki, 2 porcje: 
piersi kaczki, każda po około 300 g

Marynata do grillowanej piersi kaczki:
skórka starta z 1 pomarańczy (tylko różowa, zewnętrzna część skórki) orazsok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
1 płaska łyżeczka tartego imbiru
1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wina

Sos truskawkowy na bazie marynaty:
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki dżemu truskawkowego wysokosłodzonego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku
3 - 4 duże i dojrzałe truskawki + do podania


Przygotowanie:
  • Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem. Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso. Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
  • Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku. Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.
  • Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).
  • Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem.

Źródło: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz