środa, 8 lipca 2015

GAZPACHO POMIDOROWO - MIGDAŁOWE




SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE

800 g dojrzałych pomidorów
1/3 szklanki płatków migdałowych
2 kromki pieczywa tostowego lub bułki paryskiej
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka cukru
4 - 5 łyżek oliwy extra vergine
sól morska do smaku
DO PODANIA:
oliwa extra vergine
zrumienione migdały

PRZYGOTOWANIE

Pomidory naciąć i włożyć na kilkanaście sekund do wrzątku, odcedzić i obrać ze skórki. Na dużym talerzu pokroić je na ćwiartki i wyjąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ przełożyć do pojemnika blendera a sok i nasiona przecedzić przez sito. Sok dodać do pomidorów a nasiona wyrzucić.
Płatki migdałowe delikatnie zrumienić na suchej patelni na wolnym ogniu. Pieczywo tostowe delikatnie opiec w opiekaczu lub tosterze, ewentualnie zrumienić na suchej patelni. Odkroić skórkę, pozostawiając sam miąższ. Dodać do pomidorów w blenderze razem z płatkami migdałowymi, czosnkiem, octem winnym, cukrem, oliwą i solą do smaku.
Miksować przez minimum minutę (można dłużej) na wysokich obrotach miksera aż zupa będzie puszysta i kremowa. Wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 2 - 3 godziny. Podawać w małych miseczkach lub szklankach z oliwą i płatkami migdałowymi

Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz