środa, 8 lipca 2015

Wytrawnie o jagodach

SAŁATKA Z JAGODAMI, RICOTTĄ I BAZYLIĄ
z cytrusowo - kokosowym sosem z białej czekolady




SKŁADNIKI

pęczek bazylii
1 szklanka jagód
100 g sera ricotta lub ricottine
SOS BIAŁO-KOKOSOWY:
3 łyżki mleka kokosowego
6 - 8 kosteczek białej czekolady
25 ml likieru kokosowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, cytryny lub pomarańczy
2 łyżeczki soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos: w metalowym kubku zagotować mleko kokosowe, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, odstawić na 2 - 3 minuty, następnie mieszając rozpuścić. Dodać likier, miód, skórkę i sok z cytrusów. Doprawić grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Do salaterek włożyć listki bazylii, posypać jagodami, dodać ser ricotta i polać sosem. Smacznego!

Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz