czwartek, 23 lipca 2015

Kulki ziemniaczane z serem

W Holandii podawane jest coś bardzo podobnego jako "narodowa" przekąska min. do piwa. 

Holenderskie kuleczki mają różne nadzienia i kilka sosów do wyboru. Jako przekąska są wyśmienite.



PRZEPIS:
700 gramów ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajo
120 gramów pikantnego sera żółtego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
ewentualnie ulubione zioła
około 0,5 szklanki bułki tartej do obtaczania

Sposób wykonania:
Cebulę siekamy, smażymy na złoto na oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulką.
Do masy dodajemy jajo, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i starty drobno ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.

Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na złoto na głębokim oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy np z sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem i ulubioną surówką.

Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz