czwartek, 23 lipca 2015

LunchBox - polędwiczki z zapiekanymi warzywami z kaszą jaglaną

Taki zestaw możemy zjeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno. 



Cukinia, papryka i bakłażan zapiekane z kaszą jaglaną i owczym serem.


Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
ser owczy
Farsz:
2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
1 duży pomidor
1 marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Paprykę, cukinię i bakłażana opłukać, wydrążyć i przekroić tak, aby można było umieścić w nich farsz.
Przygotować farsz: czerwone warzywa pokroić w kostkę i poddusić na patelni z oliwą. Połączyć z kaszą jaglaną i dokładnie wymieszać.
Do papryki, cukinii i bakłażana dodać farsz. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę owczy ser.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut (lub do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, a ser ładnie zrumieni się).

Polędwiczki 

Na desce do krojenia układamy plastry szynki (ja użyłam szwarcwaldzkiej), tak aby zachodziły na siebie. Na szynce układamy polędwiczkę i dokładnie zawijamy. Szynka jest słona, a więc mięsa nie przyprawiam. Można jednak użyć różnych ziół oraz pieprzu. Mięso przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. Od czasu do czasu sprawdzamy mięso naciskając na nie. Powinno się delikatnie uginać pod naciskiem. Każdy lubi inny stopień wypieczenia...

Źródło: ciastco.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz