piątek, 17 lipca 2015

Owocowe ciasto bez pieczenia

W tym przepisie autorka użyła truskawek oczywiście to tylko opcja, którą dowolnie można modyfikować.




Kończy się już sezon truskawkowy i korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy.


Składniki:
1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek
1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru
1/2 soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:
Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy (średnica 24 cm )
Truskawki umyć i zmiksować z cukrem.
Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości wody po czym poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę cały czas miksując.
Wlać do tortownicy na biszkopty.
Odstawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.


Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem i udekorować ciasto. Podawać kawałki ciasta polane musem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz