piątek, 17 lipca 2015

Pieczone pierogi z mięsem raz :)


Składniki:

Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów
3/4 szklanki mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru



Farsz:
600 g ugotowanego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Sos:
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 rzodkiewki starte na tarce
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

Wykonanie:
Farsz:
Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać .

Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.

Sos:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać do pierogów.

Źródło: http://smakiuczucie.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz