środa, 23 września 2015

GNOCCHI Z BOROWIKAMI




SKŁADNIKI
2 PORCJE
Gnocchi ( oczywiście można kupić gotowe)
1/2 kg ziemniaków, niemłodych (najlepiej sypkich)
1 jajko
160 g mąki
szczypta soli

BOROWIKI:
160 g borowików (świeżych lub mrożonych)
60 g masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pokruszony Parmezan

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyć i nie obierając zalać zimną wodą. Gotować do miękkości przez około 40 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić puree, przeciskając ziemniaki przez praskę. Dodać jajko, sól oraz 3/4 ilości mąki. Wymieszać, dodać resztę mąki gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi. Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca, pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi nie muszą mieć idealnych kształtów.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły do stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.

BOROWIKI:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i jeśli są to grzyby mrożone, chwilę trzymać je na suchej patelni, aby odparować płyn. Na patelnię włożyć połowę masła, jeśli mamy grzyby prosto z lasu należy dodać je teraz. Grzyby doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kilka minut. W połowie smażenia dodać pokrojony na plasterki czosnek. Grzyby delikatnie zrumienić, nie przypalając.
Wlać białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, dodać natkę pietruszki, szczypiorek oraz resztę masła, wymieszać. Na patelnię włożyć gnocchi, wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać Parmezanem.

WSKAZÓWKI

Gnocchi można też pokroić jak „kopytka”. Spłaszczyć widelcem lub pozostawić kosteczki jak na zdjęciu...

Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz