poniedziałek, 21 września 2015

PAPPARDELLE Z BOROWIKAMI




SKŁADNIKI
2 - 3 PORCJE

125 g makaronu Pappardelle
50 g masła
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
1/4 szklanki białego wina
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
tarty Parmezan
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, zachowując trochę wody z makaronu.
Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem.

Źródło: kwesta smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz