środa, 14 grudnia 2016

Wigilijne inspiracje - Coś troszkę innego - Tarta z łososiem w śmietanowym sosie



Składniki:

350 gram łososia
250 gram mąki pszennej
170 gram masła
2 żółtka
1 łyżka wody
Masa śmietanowa
250 ml śmietany kremówki 30%
3 duże jajka
pieprz cytrynowy
3 łyżki chrzanu
kapary

Przygotowanie:

1. Mąkę, masło, żółtka oraz wodę wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę.

2. Łososia kroimy na małe kawałki a następnie skrapiamy cytryną. W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę z jajkami. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz chrzanem. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą.

3. Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia a następnie podpiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy łososia, kapary, koperek a następnie zalewamy zalewą śmietanową. Całość pieczemy około 20 minut 180 stopniach.

Źródło: blog.kobieceinspiracje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz