środa, 14 grudnia 2016

Wigilijne inspiracje - Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie




Składniki:
6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi
1 duża biała cebula,
2-3 łyżki miodu,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżka skórki ze świeżej pomarańczy,
100 ml octu winnego białego,
sok z 1 pomarańczy,
otarta skórka z 1 limonki
sok z 1 limonki,
100 ml letniej, przegotowanej wody,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól i czarny pieprz do smaku
5 ziaren ziela angielskiego,
½-1 łyżeczki majeranku,
Przygotowanie: Solone filety śledzia moczymy w zimnej wodzie, dwukrotnie zmieniamy i odlewamy wodę. Następnie dokładnie je odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy śledzie do miski.
Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, łączymy z majerankiem i czarnym pieprzem.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, wcześniej delikatnie ją soląc. Dodajemy do cebuli miód, ocet, rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, mieszamy, wlewamy wodę i sok z pomarańczy, limonki i dokładnie łączymy, dusimy razem pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na małym ogniu, aż połowę płynu odparuje i powstanie sos. Całość przyprawiamy mieszanką przypraw, świeżo otartą skórką pomarańczy i limonki, studzimy.
Śledzie z miski przekładamy do zimnego sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z czym lubimy. Smacznego!
Źródło: straga.kobieceinspiracje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz