środa, 14 grudnia 2016

Wigilijne inspiracje - Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką




Składniki:

8 filetów śledziowych a la matjas,
6-7 łyżek suszonej żurawiny HELIO
2 średnie czerwone cebule,
2 goździki,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
świeżo mielony pieprz,
olej

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2-3 godzin,ja w trakcie moczenia zmieniam jeszcze raz wodę.
Żurawinę zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem.
Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum dobę,żeby się przegryzły!

Źródło: swojskiejedzonko.kobieceinspiracje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz