piątek, 30 grudnia 2011

Scones z żółtym serem




Składniki (na 10 bułek):
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 25 g bardzo miękkiego masła
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
- 170 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 1 duże jajko
- 100 ml zimnego mleka
- 50 ml zimnej śmietanki 30%
- woda do posmarowania
- ziarna słonecznika i siemienia lnianego do posypania




*        Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
*        Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać w misce. Wetrzeć masło i musztardę. Wsypać pietruszkę i ser.

*        W osobnym naczyniu wymieszać jajko, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki połączyć łyżką.

*        Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, lekko wyrobić, rozpłaszczyć na grubość około 2 cm i wycinać szklanką sconsy, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować wodą i posypać nasionami.

*        Piec przez około 15-20 minut. Wyjąć i jeść jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz