piątek, 30 grudnia 2011

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek





Składniki:

·         ziemniaki obrane - 50 dekagramów

·         mięso mielone wieprzowe - 20dekagramów
·         pieczarki - 75 dekagramów

·         kiełbasa - 10 dekagramów
·         cebula - 2 sztuki

·         bułka tarta - 1.5 łyżek
·         margaryna - 1 łyżka

·         ząbek czosnku - 1 sztuka
·         tłuszcz do formy

·         pieprz
·         sól

Sposób przygotowania:




1.    Oczyść i opłucz pieczarki, obierz ze skórki kapelusze, oddziel je od trzonków. Trzonki posiekaj. Ziemniaki pokrój w cząstki.

2. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapeluszy blaszkami do góry, posiekanymi trzonkami wypełnij wolne miejsca, posól.

3. Kiełbasę pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, mięsem mielonym oraz Fixem Kotlety mielone.

4. Wyłóż na pieczarki.

5. Na masę wyłóż pozostałe kapelusze blaszkami w dół, następnie pokrojone ziemniaki.

6. Lekko posól i posyp bułką tartą oraz wiórkami margaryny.

7. Piecz 50 minut pod przykryciem, odkryj pod koniec pieczenia. Zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek podawaj z surówką.

Polecam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz