piątek, 30 grudnia 2011

Stroganow z kurczakiem i porem





SKŁADNIKI ( na 3 duże porcje):
Źródło: Jamie Olivier "Każdy może gotować" 

·                     3 woreczki ryżu
·                     1 duży por
·                     250 g pieczarek
·                     2 filety z kurczaka
·                     kieliszek białego wina
·                     kawałek masła
·                     285 ml chudej śmietany 
·                     1 cytryna
·                     pęczek natki pietruszki
·                     oliwa


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić drobno w poprzek. Pieczarki pokroić w plasterki, a mięso w średniej wielkości paseczki.

2. Na patelnie wlać oliwę i wrzucić niewielki kawałek masła. Dodać por, białe wino i małą szklankę wody. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką lub folią i dusić 5 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać, mięso przyprawić solą i pieprzem i wrzucić na patelnie. Dodać połowę pietruszki, śmietanę i pieczarki.

3. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Na końcu wycisnąć do sosu sok z połówki cytryny. Ewentualnie doprawić jeszcze raz do smaku. Ryż wyłożyć na talerze, polać stroganowem i posypać resztą pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz